Prof. dr. A.J.H. (Albert) Suurmeijer,
patholoog      
 
 
 
 
"Ik behoorde tot de laatste jaargang van HBS scholieren van het Winkler Prins Lyceum (WPL) die in 1972 hun diploma haalden. Biologie was mijn favoriete vak. Ik wilde graag dierenarts worden (mijn toenmalige biologieleraar Bakema was dierenarts), maar ging op instigatie van mijn ouders geneeskunde studeren in Groningen. Pas op de universiteit werd me duidelijk hoe bepalend mijn middelbare schooltijd voor mijn latere carrière is geweest. Ik vond toen vooral biologie van de mens fascinerend, meer dan sociale of psychologische aspecten van de mens. Toen ik colleges pathologie ging volgen besefte ik dat die specialisatie mij op het lijf was geschreven. Als patholoog heb ik me de afgelopen 30 jaar vooral bezighouden met microscopisch en DNA onderzoek van veranderingen in cellen en weefsels bij ziektes (met name hart- en vaatziekten en kanker). Sinds 1998 ben ik hoogleraar Pathologie in Groningen. Behalve aan medische diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek besteed ik dagelijks een groot deel van mijn tijd aan de opleiding van jonge dokters tot patholoog en het onderwijs aan studenten geneeskunde.  
 
Het is voor mij dan ook een bijzonder groot genoegen om een van de Ambassadeurs te zijn bij de viering van 150 jaar WP. Dat ben ik nog nooit geweest, Ambassadeur! Ik vind het dan ook een prachtige gelegenheid om bijna 45 jaar na mijn eindexamen HBS iets voor jullie te kunnen betekenen in de vorm van een project.  
 
 
 
"Job mit de Oape”
 
Ik kwam op het idee voor dat project toen ik het boekwerk "De kleinste Winkler Prins” las, het jubileumboek dat bij het 125 jarig jubileum verscheen. Op de bladzijden 49-54 staat het verhaal van " Job mit de oape ”, een spannende anekdote over een onopgelost gerucht rondom een zwerverstype uit Veendam, van wie werd beweerd dat het waarschijnlijk zijn skelet is dat al vele decennia de biologielokalen van "Winkler Prins” siert. De tijd lijkt nu rijp om die koude zaak op te lossen, om dat mysterie te ontrafelen, om het tot op het bot te ontleden. Dat betekent voor jullie en mij dat we in deze moderne tijd met nieuwe mogelijkheden de jullie wel bekende oude uitspraak van Einstein recht gaan doen: "We cannot solve the problems, we face today with the same thinking we used when we created them’. Ik hoop dat een succes story wordt. Een mooi resultaat van het project "Job mit de oape” zou het 150 jarig jubileum een glansrijk tintje kunnen geven.”